Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Κοινή απάντηση Συλλόγων ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ε.Μ.Π. στην επιστολή του πρύτανη κ. Μπουντουβή


Οι σύλλογοι εργαζομένων ΕΜΠ (Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΕΜΠ, Σύλλογος Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού και Σύλλογος Ειδικού Εργαστηριακού-Διδακτικού Προσωπικού ΕΜΠ) εξέδωσαν την παρακάτω κοινή απάντηση, αναφορικά με την από 17/01/2021 επιστολή του πρύτανη ΕΜΠ κ. Μπουντουβή:

Στις 17/1/2021 μας απεστάλη από τον κ. Πρύτανη, Α. Γ. Μπουντουβή, μια επιστολή σχετικά με τον «διήμερο αποκλεισμό της Πολυτεχνειούπολης.

Πριν απαντήσουμε σε ένα προς ένα στα «κρίσιμα ζητήματα» - όπως λέει και ο ίδιος - που μας έθεσε, θα θέλαμε εξαρχής και μετά μεγάλης λύπης να σχολιάσουμε το ύφος και τον τόνο της εν λόγω επιστολής.

Υπηρετούμε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τους σκοπούς, τις αρχές και τις αξίες του. Είμαστε εμείς που καθημερινά αγωνιούμε και αγωνιζόμαστε για την εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος κόντρα στις συνέπειες της ολοένα αυξανόμενης υποχρηματοδότησης. Βιώνουμε από πρώτο χέρι, τη συνεχή υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, αργά και μεθοδικά, όλα αυτά τα χρόνια από το σύνολο των «αναδιαρθρώσεων» στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Και ακριβώς επειδή υπηρετούμε με σεβασμό το Ίδρυμα, δε μπορούμε να μην αντιδράσουμε στο νέο νομοσχέδιο με το οποίο επιδιώκεται η μονιμοποίηση της παρουσίας της αστυνομίας στο χώρο εργασίας μας. Και μάλιστα, όταν ακόμα είναι νωπές οι μνήμες από την είσοδο των δυνάμεων καταστολής στην Πολυτεχνειούπολη. Ας μας επιτρέψει, λοιπόν, ο κ. Πρύτανης τουλάχιστον εμείς να μην γίνουμε χειροκροτητές της διάλυσης του δημόσιου πανεπιστημίου στη χώρα μας.   

Πιο συγκεκριμένα για τα όσα αναφέρονται στην επιστολή του κου Πρύτανη:

1ον «Οι συγκεκριμένες κινητοποιήσεις οδηγούν σε συναθροίσεις μεγάλου αριθμού προσώπων, οι οποίες ρητώς απαγορεύονται».

Στις κινητοποιήσεις που έχουν αποφασιστεί από τους συλλόγους μας θα είμαστε όσοι είμαστε καθημερινά στο ΕΜΠ, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και τις απαιτούμενες αποστάσεις. Εκτός και αν ο κ. Πρύτανης εκτιμά πως είναι πιο επικίνδυνη η παρουσία κάποιων ατόμων σε ένα εξωτερικό χώρο τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, από ότι όταν βρισκόμαστε 3-4 άτομα σε ένα γραφείο, με μεγαλύτερη πιθανότητα διάδοσης. Ταυτόχρονα ο κ. Πρύτανης θα έπρεπε να γνωρίζει πρώτου προβεί σε συστάσεις, ότι οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές με τα σωματεία και του συλλόγους τους έχουν αποδείξει ότι μπορούν στην πράξη να τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στις κινητοποιήσεις τους καλύτερα καλά από πολλούς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, πολλώ δε μάλλον από την ίδια την αστυνομία.  Μάλλον η ουσία της κινητοποίησης είναι αυτό που απασχολεί τον κο Πρύτανη. Τον παροτρύνουμε να αφήσει την επιχειρηματολογία ότι οι κινητοποιήσεις εργαζομένων σε εξωτερικό χώρο και με μέτρα προστασίας αυξάνουν τα κρούσματα, η οποία όχι μόνο ουδέποτε έχει αποδειχθεί στην πράξη, αλλά έχει διαψευσθεί και από τον ίδιο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη (δήλωση στο Real FM 27/11/2020, όταν τον ρώτησαν για τους αστυνομικούς που δεν φορούσαν μάσκες: «Οι άνθρωποι που αναπτύχθηκαν στο Πολυτεχνείο, φορούσαν όλοι μάσκες, ήταν αραιά ο ένας από τον άλλον βάσει οδηγίας που δόθηκε και ήταν έξω. Δεν μεταδίδεται έξω, στην ατμόσφαιρα, ο ιός. Ο ιός μεταδίδεται σε κλειστούς χώρους.»)

2ον ο κ. Πρύτανης στην επιστολή του αναφέρει ότι «σε παρόμοιες περιπτώσεις συναθροίσεων υπήρξαν συγκρούσεις λόγω των αστυνομικών μέτρων που αυτεπαγγέλτως επιβλήθηκαν».

Ελπίζουμε ότι, έστω και την ύστατη στιγμή, θα σεβαστεί τη διαφωνία των εργαζομένων και των φοιτητών του ιδρύματος για την ουσία του νομοσχεδίου και την αγωνία τους για το αστυνομοκρατούμενο μέλλον του δημοσίου πανεπιστημίου. Αν δε, δεν επιθυμεί να σταθεί στο πλευρό τους, οφείλει τουλάχιστον να μην αναλαμβάνει να κάνει το συνήγορο της άλλης πλευράς, υιοθετώντας τα επιχειρήματά της και διαχέοντας φόβους για συγκρούσεις, που μόνο μια αναίτια επέμβαση αστυνομικής δύναμης θα μπορούσε να προκαλέσει. Εμείς δηλώνουμε εξαρχής πως οτιδήποτε συμβεί σε μέλος της πολυτεχνειακής κοινότητας  και οποιαδήποτε ζημία υποστούν οι εγκαταστάσεις του ΕΜΠ από πιθανή επέμβαση της αστυνομίας θα βαραίνει αποκλειστικά τον ίδιο. Σε περίπτωση επέμβασης της αστυνομίας στο χώρο του πολυτεχνείου (για δεύτερη φορά), θα είναι για εμάς ο αποκλειστικός υπεύθυνος και θα κατοχυρωθεί στην μακρόχρονη Ιστορία του ΕΜΠ, ως ο πρώτος Πρύτανης που «ενημέρωσε» με ύφος απειλής τους εργαζόμενους του Ιδρύματος για πιθανή «αυτεπάγγελτη» είσοδο της αστυνομίας αν δεν παραμείνουν «κόσμιοι». 

3ον ο κ. Πρύτανης ξαφνικά ανησυχεί για την διεξαγωγή των εξετάσεων.

Είναι γνωστό ότι οι εξετάσεις πραγματοποιούνται εξ’ αποστάσεως ηλεκτρονικά. Είναι αυτονόητο ότι όποιοι διδάσκοντες πρέπει να βρίσκονται στις σχολές τους για την ομαλή λειτουργία των εξετάσεων που πραγματοποιούνται τις ημέρες των κινητοποιήσεων, έχει προφανώς πρόσβαση σε αυτές. Εξάλλου, οποιοσδήποτε τολμήσει να προκαλέσει οποιαδήποτε είδους φθορά στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος ή να διαταράξει τη λειτουργία του δικτύου  κατά την διάρκεια της κινητοποίησης μας θα αντιμετωπιστεί άμεσα. Επιπρόσθετα παρατηρούμε πολύ μεγάλη ευαισθησία για τα μαθήματα και τις εξετάσεις που ουδείς σκοπεύει να διαταράξει, ενώ αντίθετα δε επιδεικνύεται η ίδια ευαισθησία στην εργασιακή πραγματικότητα στους χώρους του Ιδρύματος, που πολλοί από αυτούς δεν έχουν καν θέρμανση, με ελλιπή συντήρηση των κεντρικών κλιματισμών με κίνδυνο για εξάπλωση του COVID, σχεδόν ανύπαρκτη πυρασφάλεια που ανάγκασε τα μέλη της ομάδας πυρασφάλειας που είχε οριστεί στο ΕΜΠ κατόπιν υπόδειξης-απαίτησης από την Πυροσβεστική, να παραιτηθεί σύσσωμη κλπ.       

4ον ο κ. Πρύτανης κλείνει τονίζοντας «ότι πρέπει να σκεφτούμε το χρόνο που θα χάσουν οι φοιτητές που κάνουν διπλωματική».

Ξαφνικά ανησυχεί για τους φοιτητές και τις δύο πολύτιμες ημέρες που ισχυρίζεται ότι θα χάσουν, προκειμένου να υπερασπιστούν ένα θέμα ουσίας για το μέλλον του Πολυτεχνείου, αλλά δεν τον βλέπουμε να ανησυχεί καθόλου για την επικείμενη διαγραφή τους μετά από διετή ή τριετή παράταση. Πολλοί διακεκριμένοι επιστήμονες καθυστέρησαν τις σπουδές τους, για λόγους κοινωνικούς, οικονομικούς, οικογενειακούς. Η Παιδεία αγκαλιάζει και δεν απορρίπτει. Αλλά το γεγονός αυτό εντείνει ακόμα περισσότερο την μεροληπτική μεταχείριση της Κυβέρνησης υπέρ της ιδιωτικής Παιδείας. Δεν ανησυχεί καθόλου ότι από το δημόσιο ΑΕΙ θα διαγράφονται οι φοιτητές με το ν + ν/2, ενώ από το ιδιωτικό κολέγιο, όχι! Ότι το δημόσιο ΑΕΙ αξιολογείται από την ΕΘΑΑΕ, ενώ το ιδιωτικό κολέγιο, όχι! Δεν ανησυχούν τον κο Πρύτανη ότι πιθανά οι μεθοδεύσεις για νομοθέτηση βάσεων εισαγωγής δημιουργούν τεχνητά ένα στρώμα εκ προοιμίου αποτυχόντων, κατευθύνοντας ένα σημαντικό τμήμα της  νεολαίας στην ιδιωτική εκπαίδευση; Τέλος, δεν ανησυχεί για τους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς που για πρώτη φορά ψήφισε εξαρχής ενάντια στην πάγια τακτική του ιδρύματος; Εμείς πάντως για αυτά ανησυχούμε και γι’ αυτά αγωνιζόμαστε. 

Κλείνοντας καλούμε τον κ. Πρύτανη να σκεφτεί προσεκτικά τι ρόλο θέλει να διαδραματήσει σε αυτές τις εξελίξεις και ποία θα είναι  στάση του απέναντι στην εξέλιξη του ΕΜΠ στη χώρα μας. Εμείς από τη μεριά μας θα παλέψουμε ώστε το ΕΜΠ και τα Δημόσια Πανεπιστήμια χώρας να μην καταστούν αστυνομοκρατούμενα ιδρύματα! Τονίζουμε ότι η ανάγκη ουσιαστικής φύλαξης και προστασίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, πρέπει να αντιμετωπιστεί με την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού, που θα υπηρετεί στο κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα. Η οργάνωση της φύλαξης πρέπει να γίνει στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε Α.Ε.Ι. (χωροταξικά/πληθυσμιακά). Το προσωπικό που θα την στελεχώσει πρέπει να εποπτεύεται και να λογοδοτεί άμεσα στο σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας, μέσω της Συγκλήτου ή του Πρυτανικού Συμβουλίου.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΜΠ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΔΙΠ ΕΜΠ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΤΕΠ ΕΜΠ


Δείτε την ανακοίνωση εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου