Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

ΟΧΙ και από τη σύγκλητο του ΕΜΠ στο ν/σ Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη



Αρνητική ήταν η απόφαση της συγκλήτου του ΕΜΠ στο υπό  κατάθεση νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με την απόφαση, η σύγκλητος του ΕΜΠ διαπιστώνει πολλά προβλήματα εφαρμοσιμότητας: "Η ελευθερία του λόγου, η πρωτοπορία των ιδεών, η καινοτομία στην έρευνα και η δημιουργική αμφισβήτηση είναι τα θεμέλια του σύγχρονου πανεπιστημίου όπως αναδείχθηκε μέσα από τις αντιπαραθέσεις των νεωτέρων χρόνων. Η αναγνωρισμένη αυτονομία του στηρίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και την απροϋπόθετη προστασία όλων των παραπάνω αξιών από όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Το ιδεολογικό αυτό πλαίσιο αρνείται κάθε εσωτερική ή εξωτερική απειλή και άσκηση βίας όταν αποβλέπει στον περιορισμό των παραπάνω αρχών για οποιοδήποτε λόγο.

Για την περαιτέρω φύλαξη του πανεπιστημίου, τόσο του ανθρώπινου δυναμικού όσο και όλων των υποδομών του, που αποτελούν δημόσιο κτήμα, είναι αναγκαία η αδιάλειπτη φύλαξη από εντεταλμένους φύλακες κατάλληλων προσόντων που αναφέρονται στις πανεπιστημιακές αρχές και η χρήση των απαραίτητων τεχνικών μέσων. Η φύλαξη αυτή έχει υποβαθμιστεί προκλητικά τα τελευταία χρόνια με ευθύνη της Πολιτείας, για λόγους οικονομίας, με φανερές συνέπειες για την προστασία του ακαδημαϊκού χώρου που, ομολογουμένως, εκτίθεται σε πράξεις βίας και παραβατικότητας, ενίοτε ακραίες. Καλούμε την Πολιτεία να ενισχύσει τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά τη φύλαξη των πανεπιστημίων, αποδίδοντας σε αυτά τους αναγκαίους πόρους και τη διαχειριστική αυτονομία, σύμφωνα με τις διεθνείς καλές πρακτικές. 

Κάθε άλλη εξωγενής προστασία των πανεπιστημίων, που δεν θα εξαρτάται από τις δικές τους αρχές, εν προκειμένω η Ο.Π.Π.Ι., θέτει σε αμφισβήτηση τις βασικές ελευθερίες του ακαδημαϊκού χώρου. Η επιβεβλημένη από τον νόμο προστασία κάθε χώρου της Ελληνικής επικράτειας όταν συντελούνται ποινικά αδικήματα δεν πρέπει να συγχέεται με την αποτελεσματική φύλαξη των πανεπιστημίων που θα αποτρέπει ή θα ελαχιστοποιεί τα φαινόμενα αυτά που κατάφωρα προσβάλλουν και δυσφημούν τα Ελληνικά πανεπιστήμια".

Μετά από αυτή την απόφαση, το Ε.Μ.Π. προστίθεται στη λίστα με τα πανεπιστήμια που έχουν πάρει ανάλογη θέση ενάντια στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο. Θυμίζουμε ότι αντίστοιχη απόφαση έχουν λάβει: το ΕΚΠΑ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.), το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Π.Θ.) το Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Ι.Π) το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.


Δείτε ολόκληρη την απόφαση εδώ:
https://www.dropbox.com/s/uj0vzievw0jt7yq/apofasi%20sigklitou%20emp01-2021.pdf?dl=0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου