Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

Απόφαση Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων - Μεταλλουργών ΕΜΠ για το ν/σ Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη



Η Γενική Συνέλευση (Γ.Σ) της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων -  Μεταλλουργών (συνεδρίαση 18-1-2021) όσον αφορά στην Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στην Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, στην Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις, αποφάσισε τα κάτωθι:

ΑΠΟΦΑΣΗ

Η Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών, σε συνέχεια του από  09.11.2020 ψηφίσματός της και αφού έλαβε υπόψη της τις διατάξεις του νομοσχεδίου «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» κατέληξε στην ακόλουθη απόφαση:

Τα Δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας αντιμετωπίζουν, όπως όλοι οι κοινωνικοί χώροι ζητήματα παραβατικότητας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι χώροι συστηματικής ανομίας, όπως επιχειρείται να παρουσιασθούν. Στα Ελληνικά Πανεπιστήμια συντελείται εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο υψηλότατου επιπέδου, όπως αποδεικνύεται από τη θέση τους στο διεθνή χώρο. Και αυτό, παρά τις τραγικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν τα μέλη της πολυτεχνειακής κοινότητας εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης σε διδακτικό, εργαστηριακό και διοικητικό προσωπικό και της έλλειψης φοιτητικής μέριμνας.

Η ενίσχυση της φύλαξης των χώρων του ΕΜΠ, σε 24ωρη βάση, αποτελεί μία βασική ανάγκη που πρέπει να επιλυθεί με τρόπο αποτελεσματικό. Η οργάνωση της φύλαξης όλων των χώρων του ΕΜΠ οφείλει να εμπεδώνει το αίσθημα ασφάλειας στα μέλη της Πολυτεχνειακής κοινότητας (διδακτικό και λοιπό προσωπικό, φοιτητές και επισκέπτες) και να μην περιορίζει σε καμία περίπτωση τις ακαδημαϊκές ελευθερίες. Στην κατεύθυνση αυτή απαιτείται η δημιουργία υπηρεσίας φύλαξης ως μονάδας του ΕΜΠ, με ικανό αριθμό μόνιμου προσωπικού, και όχι με συμβάσεις έργου, η οποία θα λογοδοτεί και θα εποπτεύεται από τα όργανα διοίκησης του ιδρύματος. Η ανάθεση της φύλαξης σε όργανα που δεν ανήκουν στην πανεπιστημιακή κοινότητα και δεν ελέγχονται από αυτήν, θεωρούμε ότι αντιβαίνει στο συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου, και βρίσκεται σε ασυμφωνία με την ειδική αποστολή του. Ειδικότερα για το ΕΜΠ, έρχεται σε ευθεία και βαθιά αντίθεση με τον ιστορικό χαρακτήρα του. Το ΕΜΠ έχει επίσης άμεσες ανάγκες για καλύτερο φωτισμό, πυρασφάλεια και ποιοτική αναβάθμιση των χώρων διδασκαλίας και έρευνας.

Ο έλεγχος των εισερχομένων και εξερχομένων ατόμων σε ειδικούς χώρους, όπως εργαστήρια με ειδικό εξοπλισμό, όπως συμβαίνει και σήμερα, μπορεί να εφαρμοστεί. Ωστόσο, ο καθολικός έλεγχος εισόδου είναι αντίθετος με τη φυσιογνωμία του ΕΜΠ ως πολύμορφου κέντρου, ανοιχτού όχι μόνο στο σύνολο της πολυτεχνειακής κοινότητας αλλά και ευρύτερα της κοινωνίας.

Διατάξεις πειθαρχικού περιεχομένου δεν έχουν θέση σε νομοσχέδιο για τη λειτουργία των ΑΕΙ. Το σχετικό θέμα πρέπει να ρυθμίζεται εσωτερικά από τα Πανεπιστήμια, στο πλαίσιο του συνταγματικά κατοχυρωμένου αυτοδιοίκητου, με στόχο την υπέρβαση των προβλημάτων και την οικοδόμηση ενός κλίματος συνεργασίας με σεβασμό στην ακαδημαϊκή κουλτούρα και ελευθερία. Η αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου ειδικά για τα πανεπιστήμια, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το αίσθημα δικαίου της πολυτεχνειακής κοινότητας αλλά και με τον χαρακτήρα των πανεπιστημίων ως κατ’ εξοχήν χώρων δημοκρατίας.

Η Σχολή Μ.Μ.Μ. θεωρεί λανθασμένη και αντιτίθεται στη θέσπιση ανώτατου ορίου φοίτησης. Η Σχολή ασχολείται συστηματικά με το πρόβλημα και προχωρά σε κινήσεις, όσον αφορά στο πρόγραμμα σπουδών, που μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση. Η Πολιτεία θα πρέπει επίσης να αναλάβει τις δικές της ευθύνες αντί να αντιμετωπίζει τιμωρητικά αυτούς που καθυστερούν στις σπουδές τους, αφού η κατάρρευση της φοιτητικής μέριμνας, η πλήρης απουσία μέτρων για τους εργαζόμενους φοιτητές και το εφιαλτικό περιβάλλον ανεργίας των νέων μηχανικών συμβάλλουν αποφασιστικά στην όξυνση του προβλήματος.

Η Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών:

  • Αντιτίθεται στη σύσταση της καλούμενης Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (Ο.Π.Π.Ι.), στον καθολικό έλεγχο πρόσβασης και στην αυστηροποίηση των ποινών στους πανεπιστημιακούς χώρους.

  • Καλεί την πολιτική ηγεσία της χώρας να επανεξετάσει το ζήτημα και να μην προχωρήσει στη σχετική νομοθετική ρύθμιση.

  • Επαναλαμβάνει το αίτημά της για επιπλέον χρηματοδότηση, απαραίτητης όχι μόνο για την ενίσχυση των υπαρχουσών υπηρεσιών φύλαξης αλλά και για την αντιμετώπιση των οξύτατων λειτουργικών προβλημάτων σε υποδομές, εργαστήρια, κλπ.

  • Απαιτεί τη νομικά κατοχυρωμένη άμεση αναπλήρωση του διδακτικού προσωπικού, καθώς και κάθε άλλης θέσης προσωπικού που κενώνεται λόγω συνταξιοδότησης.

  • Καλεί τη Σύγκλητο του Ιδρύματος να λάβει, άμεσα, θέση για τα εν λόγω ζητήματα
Δείτε την απόφαση εδώ:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου