Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2013

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ!! Στο πειθαρχικό συμβούλιο παρέπεμψε τον Πελεγρίνη ο Αρβανιτόπουλος - «Ευχαριστώ τον υπουργό για την τιμή που μου έκανε» η απάντησή του


Στο πειθαρχικό συμβούλιο για παράβαση καθήκοντος παραπέμπει ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος τον πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη. 

Είναι η πρώτη φορά που εν ενεργεία δημοκρατικά εκλεγμένος πρύτανης παραπέμπεται στο πειθαρχικό συμβούλιο!

«Σε αντίθεση με τους άλλους επτά Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων που επηρεάζονται από το μέτρο της διαθεσιμότητας, ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πελεγρίνης κρατά το Ίδρυμα κλειστό με την απραξία του και την αδυναμία του να εφαρμόσει τις αποφάσεις της Συγκλήτου» αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Αρβανιτόπουλος και προσθέτει: «Για αυτό παραπέμπεται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο για παράβαση καθήκοντος, γιατί οι πράξεις και οι παραλείψεις του έθιξαν τη λειτουργία και το κύρος του Πανεπιστημίου».

Ο υπουργός Παιδείας επισημαίνει επίσης ότι ο διάλογος με τους διοικητικούς υπαλλήλους μπορεί να γίνει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι αύριο το πρωί θα είναι στις θέσεις εργασίας τους.

«Στο ΕΚΠΑ, ο χρόνος επαρκεί για να μη χαθεί το εξάμηνο, χωρίς καμία έκπτωση στην εκπαιδευτική διαδικασία, ακόμα και αν χρειαστεί να γίνουν μαθήματα και το καλοκαίρι» καταλήγει ο υπουργός.

Την αντίδραση του πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόση Πελεγρίνη προκάλεσε η παραπομπή του στο πειθαρχικό συμβούλιο για παράβαση καθήκοντος.

«Όπως ενημερώθηκα από δημοσιογραφικές πληροφορίες, το περιεχόμενο των οποίων αδυνατώ να πιστέψω, ο κ. Υπουργός Παιδείας προέβη σε πειθαρχική δίωξή μου» αναφέρει σε δήλωσή του και προσθέτει: «Θα ήθελα, εφόσον οι πληροφορίες αυτές είναι ακριβείς, να δηλώσω τα εξής: Ευχαριστώ πολύ τον συνάδελφο, καθηγητή και Υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο για την υψηλή τιμή που μου έκανε να παραπέμψει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο εν ενεργεία εκλεγμένο Πρύτανη για πρώτη φορά στην ιστορία του Ελληνικού Κράτους. 'Αλλωστε την παραπομπή μου αυτή απεργάζονται καιρό τώρα κύκλοι που επιδιώκουν τη διάλυση του Εθνικού και Καποδιστριακού

Πανεπιστημίου Αθηνών. Αφήνω στην πανεπιστημιακή κοινότητα να αποφασίσει για την τύχη του Πρύτανή της».

Από την πλευρά της η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ε. Χριστοφιλοπούλου, τόνισε: «είναι κρίμα που ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών επέλεξε το θέατρο και όχι να λύσουμε από κοινού την τραγωδία και το δράμα που ζουν οι φοιτητές και οι οικογένειές τους. Ο καθένας πρέπει να παίρνει τις ευθύνες του και, μέχρι στιγμής ο πρύτανης του ΕΚΠΑ δεν μπορεί να αρθεί στο ύψος των ευθυνών του».

Η κ. Χριστοφιλοπούλου τόνισε δε ότι «ένα μεγάλο κομμάτι διοικήσεων, είτε στα Πανεπιστήμια, είτε στο δημόσιο, ζούσε με τη νοοτροπία της συνδιοίκησης, κυρίως με φοιτητικές ή συνδικαλιστικές παρατάξεις. Αυτό πρέπει να τελειώνει. Η χώρα χρειάζεται ένα άλλο μοντέλο ηγεσίας και διοίκησης, με δημοκρατία και σεβασμό στους θεσμούς».

Εξάλλου, η υφυπουργός είπε ότι «ο χώρος της κεντροαριστεράς χρειάζεται ανασύνθεση», για να συμπληρώσει ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει υποστεί μεγάλο κόστος για σοβαρές επιλογές, ενδεχομένως και λάθη, που έκανε, προκειμένου να σωθεί η χώρα. Μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά, αν ξεπεράσουμε τη νοοτροπία του να έχει ο καθένας μας από ένα φέουδο».

Τέλος, επισήμανε ότι «η κίνηση των 58 για την ανασύσταση της κεντροαριστεράς ανοίγει δρόμους, γιατί εκείνο που χρειαζόμαστε είναι ενότητα και, κυρίως, εθνική ενότητα, παρά τις διαφορές μας».

Είχε προηγηθεί ο υπουργός κ. Μητσοτάκης που είχε χαρακτηρίσει τον πρύτανη του ΕΚΠΑ «ακατάλληλο» για τη θέση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου