Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ


12 / 9 / 2013

Στο ξεκίνημα της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς η κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει σχέδιο «αναδιάρθρωσης» της τριτοβάθμιας εκπαίδευση που θα οδηγήσει στην απόλυση εκατοντάδες εργαζομένους, διοικητικούς υπαλλήλους των ελληνικών ΑΕΙ και ΤΕΙ, με τις συνήθεις διαδικασίες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας: αιφνιδιασμός, προχειρότητα, εμπαιγμός, απουσία διαλόγου με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Όλα αυτά αποτελούν συνέχεια των πρόσφατων περικοπών στους προϋπολογισμούς, του «κουρέματος» των αποθεματικών των Ιδρυμάτων, της συρρίκνωσης της φοιτητικής μέριμνας, της μισθολογικής εξαθλίωση του προσωπικού με σκοπό την «αναδιάρθρωση» της Ανώτατης Εκπαίδευσης μέσω του κλεισίματος δεκάδων Τμημάτων Πανεπιστημίων-ΤΕΙ και της περικοπής των θέσεων των εισακτέων σε αυτά.

Το Υπουργείο λοιπόν καλεί τα Ιδρύματα να «αξιολογήσουν» τις διοικητικές δομές τους για να προσδιορίσουν τυχόν πλεονάζουσες ή ελλιπείς οργανικές θέσεις τη στιγμή που γνωρίζει καλά ότι υπάρχουν πολύ σημαντικές ελλείψεις στο χώρο αυτό και ενώ έχει ήδη προαποφασίσει ότι προκύπτουν περισσότερες από 1700 πλεονάζουσες θέσεις στον διοικητικό μηχανισμό των ΑΕΙ και ΤΕΙ που πρέπει να περικοπούν άμεσα κατά τις επιταγές της τρόικας. Μέσα από αυτή τη λογική η μνημονιακή πολιτική βάζει στο στόχαστρο το έμψυχο δυναμικό του με δεδομένο ότι εάν εφαρμοσθούν αυτές οι περικοπές προσωπικού οι διοικητικές λειτουργίες, οι εκπαιδευτικές και ερευνητικές διαδικασίες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα υποστούν βαρύτατο πλήγμα. Συνάμα ανοίγει ο δρόμος για την δραστική πλέον συρρίκνωση των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μέσω του οικονομικού στραγγαλισμού τους, της κατάργησης τμημάτων και πανεπιστημίων και τελικά και των απολύσεων διδακτικού προσωπικού όταν παραστεί ανάγκη για νέες ανθρωποθυσίες.

Οι Σύλλογοι Μελών Δ.Ε.Π και Διοικητικών Υπαλλήλων του Παντείου Πανεπιστημίου στην κοινή σημερινή τους συνέλευση δηλώνουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων του Παντείου για την διατήρηση της δουλειάς και της αξιοπρέπειας τους και όλων των άλλων τριτοβάθμιων ιδρυμάτων θεωρώντας αναφαίρετο το δικαίωμα της εργασίας για όλους και με το βλέμμα στο συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας, απέναντι στην οποία η πανεπιστημιακή κοινότητα έχει την συνταγματική και ηθική υποχρέωση για παροχή υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης σε όλους τους νέους και νέες. Προς την κατεύθυνση αυτή όχι μόνο της διάσωσης των θέσεων εργασίας του διοικητικού προσωπικού αλλά και συνολικά της προάσπισης της δημόσιας και δωρεάν παιδείας και των ιδρυμάτων της που απειλούνται πλέον σοβαρά, οι Σύλλογοι θα συμπαραταχθούν με όλους και όλες που αγωνίζονται σήμερα για την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής που οδηγεί σε κλείσιμο τα σχολεία και τα πανεπιστήμια και τα παραδίδει βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα; για ένα μέτωπο παιδείας που μαζί με τους δασκάλους / ες της πρωτοβάθμιας και τους καθηγητές / τριες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα βάλει φραγμό στα μημονιακά σχέδια, θα υπερασπιστεί την αξιοπρέπεια των διδασκόντων και των διοικητικών υπαλλήλων και που δεν θα επιτρέψει τη θυσία μιας ολόκληρής γενιάς νέων στο βωμό της εξυπηρέτησης των συμφερόντων που υπαγορεύουν τις πολιτικές αυτές.

1. Η σημερινή κοινή συνέλευση καλεί τη Σύγκλητο του Παντείου να αναστείλει την λειτουργία του Ιδρύματος την ερχόμενη εβδομάδα, όπως και πολλά άλλα Ιδρύματα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου. Παράλληλα δηλώνει ότι θα σταθεί σύσσωμη εμπόδιο σε όλες αυτές τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις και καλεί τις Πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου να μην συνεργαστούν με το Υπουργείο για την υλοποίηση των μνημονιακών πολιτικών που καταστρέφουν τα πανεπιστήμια.

2. Οι Σύλλογοι καλούν όλα τα μέλη τους να συμμετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ερχόμενης εβδομάδας ξεκινώντας από την Δευτέρα 16 / 9 και στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους και των εργασιακών δικαιωμάτων, ενάντια στις απολύσεις, την ανεργία και τη φτωχοποίηση, ενάντια στις προσπάθειες διάλυσης όλων των βαθμίδων της δημόσιας και δωρεάν παιδείας σε ένα κοινό αγωνιστικό μέτωπο με τους δάσκάλους, τους καθηγητές και όλους τους εργαζόμενους που πλήττονται από τα νέα βάρβαρα μέτρα.

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου Μελών Δ.Ε.Π Παντείου Πανεπιστημίου
Για το Δ.Σ του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων Παντείου Πανεπιστημίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου