Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Ομόφωνη ανακοίνωση του Συντονιστικού Οργάνου της Συνόδου των Πρυτάνεων μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

1. Η συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ.  Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, έγινε σε καλό κλίμα. Καταρχήν είχαμε την ευκαιρία να μεταφέρουμε στον Υπουργό τα καλά νέα των διεθνών οίκων αξιολόγησης που κατατάσσουν  τα ελληνικά πανεπιστήμια μεταξύ των κορυφαίων του κόσμου. Παρά την οικονομική κρίση και τις μεγάλες ελλείψεις των ελληνικών ΑΕΙ σε προσωπικό και υποδομές, τα ελληνικά πανεπιστήμια εξακολουθούν να διακρίνονται συνεχώς χάρη στον πατριωτισμό  των  ανθρώπων  που εργάζονται σε αυτά.

2. Στη συνέχεια είχαμε την ευκαιρία να του εκθέσουμε τη μειονεκτική θέση στην οποία βρίσκονται τα ελληνικά πανεπιστήμια από την άποψη της στελέχωσής τους σε προσωπικό σε σχέση με τα υπόλοιπα πανεπιστήμια του κόσμου. Στην Ελλάδα η μέση αντιστοιχία είναι 3,5 διοικητικοί υπάλληλοι ανά 100 ενεργούς φοιτητές, τη στιγμή κατά την οποία  η  διεθνής αναλογία είναι συντριmικά καλύτερη (από 10 έως 65 υπαλλήλους ανά 100 φοιτητές).

3. Με αυτά τα  δεδομένα εξηγήσαμε στον Υπουργό ότι ο αριθμός των 1.500 υποτιθέμενων πλεοναζόντων διοικητικών υπαλλήλων δεν έχει προκύψει από καμία αξιολόγηση, δεν  είναι αιτιολογημένος και επομένως δεν μπορεί να είναι αποδεκτός.

4. Υπογραμμίστηκε στον Υπουργό ότι τα πανεπιστήμια επιδιώκουν την  αξιολόγηση  των δομών τους και εξηγήσαμε ότι η διαδικασία αυτή απαιτεί δόκιμη μεθοδολογία, χρόνο  και πόρους. Τα πανεπιστήμια, πάντως, ανταποκρίνονται στην υποβολή  των  σχεδίων αξιολόγησης, όπως αυτά ζητήθηκαν πρόσφατα από το Υπουργείο και στο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που ζητήθηκαν.

5. τέλος, είχαμε την ευκαιρία να δηλώσουμε στον Υπουργό ότι οι διοικήσεις των πανεπιστημίων είναι πρόθυμες να συνεργαστούν στην κατεύθυνση της υποστήριξης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της ενίσχυσης των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων σε προσωπικό και υποδομές, ενέργειες που θα συμβάλουν στην επίτευξη του εθνικού στόχου για επαναφορά της χώρας στο δρόμο της ανάmυξης και της ευημερίας.

6. Η προσπάθεια από πλευράς πανεπιστημίων συνεχίζεται με την ίδια ένταση. Νεότερη ενημέρωση στην έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων, την Τρίτη 17 Σεmεμβρίου, στο Λαύριο.




Ο Προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων Πρύτανης ΑΠΘ, Καθηγητής Γιάννης Α. Μυλόπουλος

Κατεβάστε την απόφαση σε pdf εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου